Falu Expressbyrås bästa flyttips

Att flytta är ett äventyr – ibland kaotiskt, men med rätt planering kan du undvika fallgroparna och faktiskt ha kul! Oavsett om du byter hem för mer plats, närmare jobbet eller bara för att prova något nytt, finns det knep som gör allt enklare (ja, även att packa porslin!). I den här guiden får du smarta tips för att klara flytten utan att tappa bort något viktigt – eller förståndet. Ta ett djupt andetag, rensa ut gammalt och följ med på en steg-för-steg-resa mot en lyckad flytt!

Skriv ut listan nedan

1. Börja i god tid
Packning tar alltid längre tid än man tror. Så börja så tidigt som möjligt och planera noga för att undvika stress och sistaminuten-beslut.

 

2.Adressändring
Punkten som kan vara lätt att missa! Anmäl din nya adress till Skatteverket, posten och viktiga företag/organisationer. Tänk på att alla företag (framförallt mindre) inte automatiskt hämtar din nya adress från skatteverket.

 

3.Passa på att rensa
Det här är ett perfekt tillfälle att rensa ut saker du inte längre behöver. Skänk till välgörenhet eller sälj sådant du inte vill ta med dig. Vi vet att det kan vara ursvårt särskilt med saker som väcker nostalgi, här är några tips för dig. Gör som Marie Kondo och tacka för din tid med saken, ta ett foto för att aldrig glömma den och försök se det som att den förtjänar ett helt nytt liv hos någon annan.

 

4.Rensa förråd och garderob
Börja med att gå igenom källare, vind, garage och garderober. Sortera i god tid ut det som ska kastas, skänkas eller säljas.

 

5.Fixa flyttkartonger
Flyttkartonger är mycket bättre än påsar och kassar. Se till att ha tillräckligt många, räkna med 1–2 kartonger per m² boyta. Och du vet väl att hos Falu Expressbyrå så får du låna flyttkartonger helt gratis.

 

5.Märk kartongerna tydligt
Märk alla flyttkartonger med deras innehåll och vart de ska placeras i ditt nya hem. Sätt etiketter på kartongens sida, inte på ovansidan, eftersom kartonger ofta staplas. 

 

6.Sortera värdesaker
Samla och hantera värdesaker, antika föremål och viktiga dokument separat. Packa dessa föremål noggrant. Gamla tidningar och nötta lakan ni tänkt slänga fungerar utmärkt!

 

7.Förbered vitvaror och hemelektronik
Koppla ur, frosta av och emballera kyl, frys och annan elektronik. Gör detta i god tid före flyttdagen.

 

8. Packa porslin och glas noggrant
Slå in porslin och glas i bubbelplast eller kökshanddukar. Packa tallrikar stående på högkant med silkespapper emellan och fyll ut eventuella tomrum med bubbelplast för att undvika skador. Glöm inte att spara ett matset som ni använder under själva flyttdagarna. 

 

9.Packa böcker och andra tunga föremål
Böcker är tunga! Packa dem i små kartonger och fyll på med lättare saker för att hålla vikten under 20 kg per kartong. 

 

10. Packa det vardagligaste sist
Packa ner det du inte behöver innan flyttdagen, som saker från förrådet eller sällan använda köksredskap. Spara mediciner, städutrustning och necessären till sist.

 

11. Skydda möbler och väggar
Skydda både möbler och väggar under flytten för att undvika skador. Detta gäller särskilt vid in- och utflyttning.

 

12. Fota före demontering
Ta bilder på möbler och elektronik innan du monterar isär dem för enklare återmontering.

 

13. Organisera kabelhantering
Märk sladdar till hemelektronik och förvara dem i plastpåsar för att undvika trassel vid uppackning.

 

14. Packa ett ”överlevnadskit”
Packa en väska med nödvändigheter för de första dagarna efter flytten, såsom kläder, toalettartiklar, dokument, laddare etc.

 

15. Skafferier och torrvaror
Förslut förpackningar, tejpa flaskor och packa tyngre varor längst ner i kartongen.

 

16. Brandfarliga ämnen
Lämna in lösningsmedel och andra farliga ämnen på en återvinningsstation om du inte vill transportera dem själv.

 

17. Packa kaffebryggare och brödrost i mindre kartonger
Använd mindre kartonger för att packa små köksmaskiner som kaffebryggare och brödrost. Om du har kvar originalförpackningarna, använd dem för extra skydd.

 

18. Tänk på belysningen
Flyttdagar kan bli långa och sluta sent. Se till att ha lampor lättillgängliga när du kommer till den nya adressen så du inte står utan belysning.

 

19. Boka flyttstädning
Planera för eller boka flyttstädning, och kom ihåg att städa även balkonger, förråd och andra utrymmen.

 

20. Packa köksredskap och porslin
Börja med att packa ner de köksmaskiner och porslin du sällan använder. Packa tallrikar på högkant och fyll ut med bubbelplast för att minska skaderisken.

 

21. Märk kartonger och föremål
Fortsätt märka kartonger tydligt med vad de innehåller och vilket rum de ska till i ditt nya hem.

 

22. Fyll ut tomma ytor i kartonger
Fyll eventuella tomma utrymmen i kartongerna med bubbelplast eller skyddspapper för att minska risken för skador.